Historie piva
Dnes již nelze přesně doložit kdy a kde se pivo poprvé objevilo. Za kolébku piva se považuje oblast Mezopotámie, kde se pivo vyrábělo již v 7. tisíciletí př.n.l.. K objevení došlo zřejmě omylem, lidé dříve skladovali obilí v nádobách, do kterých patrně natekla voda, na nádobu se zapomnělo a když byla později objevena, byl v ní nalezen zkvašený produkt s příjemnou omamnou chutí. Od pradávna pivo připravovaly ženy, které používaly k výrobě piva různé plodiny, např. ječmen, pšenice, ovsa, prosa, ale i čočka a dochucovaly je různými bylinami např. šalvějem, pelyňkem, mátou, skořicí, anýzem, a pod.
Teprve s rozvojem techniky pivovarů se ujali tohoto díla muži a svůj patriarchát si drží až dodnes. První zpráva o výrobě piva v Čechách je z roku 993 a váže se k Břevnovskému klášteru. Pivo se rychle stalo velmi oblíbeným nápojem. Proto již v roce 1039 byly zavedeny tresty pro krčmáře přechovávající opilce např. holení hlavy, rozbití veškerého hospodského nádobí či pranýřování na veřejném místě. Největší rozkvět výroby piva v Čechách nastal ve 12. století, kdy se stala zdrojem obživy podnikavých měšťanů.
Datum vydání: 1.12.2004 | Autor: Michal Palán
4947 | 3 | 2.82 | 3472 | |
Odeslat adresu na e-mail Tiskdiskuse (2) |